Fotografen stonden vaak vooraan bij de belangrijkste momenten in de wereldgeschiedenis. Sterker nog: zonder hen zouden we geen idee hebben hoe cruciale momenten tijdens oorlogen, rampen en protesten er in het echt uitzagen.

Hun foto’s leggen niet alleen de gebeurtenissen vast, vaak kun je ook haarscherp de emoties op de gezichten van betrokkenen aflezen. Je kunt erop zien hoe de mensheid worstelt met de realiteit en tegelijkertijd vooruitgang boekt.

Business Insider heeft een aantal iconische foto’s op een rij gezet van de belangrijkste momenten in de recente wereldgeschiedenis. Kijk mee:


1932: Deze foto van 11 bouwvakkers die hoog boven New York op een metalen balk zitten, was in eerste instantie een publiciteitsstunt. Pas later werd het een symbool van de enorme bouwwoede op het hoogtepunt van de Amerikaanse industrialisatie.

Foto: Wikimedia Commons


1937: De Hindenburg was de grootste zeppelin ooit gebouwd en de trots van nazi-Duitsland. Maar door een explosie die werd veroorzaakt door statische elektriciteit werd de zeppelin volledig verwoest en kwamen 36 mensen om het leven. Het ongeluk vond plaats bij een marineluchthaven aan de oostkust van de VS.

Foto: Murray Becker/AP


1945: Joe Rosenthal fotografeerde vijf Amerikaanse mariniers die hun vlag plantten op de top van de Mount Suribachi in Japan na het gevecht om Iwo Jima. De foto is het symbool geworden van de uiteindelijk overwinning van de VS op Japan in de Tweede Wereldoorlog.

Foto: Joe Rosenthal, File via AP

1945: Een matroos en een jonge vrouw kussen elkaar op Times Square in New York. Deze foto werd het icoon van de blijdschap om het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog op 14 augustus 1945. Pas jaren na publicatie werd bekend wie de twee mensen op de foto waren en volgens de vrouw kende ze de matroos niet voordat hij haar kuste.

Foto: Victor Jorgensen/U.S. Navy, File


1968: De donkere Amerikaanse atleten Tommie Smith en John Carlos wonnen goud en brons op de 200 meter van de Olympische Spelen in Mexico. Tijdens het volkslied deden ze de Black Power-groet uit protest tegen racisme en discriminatie in de VS.

Foto: Bettmann/Getty Images

1969: De Amerikaanse astronauten Neil Armstrong en Buzz Aldrin maakten geschiedenis door als eersten op de maan te landen met hun Apollo 11-missie. "Dit is een kleine stap voor een mens, maar een grote sprong voor de mensheid", zei Armstrong voor een wereldwijd tv-publiek.

Foto: NASA/Newsmakers

1972: Fotograaf Nick Ut van Associated Press legde tijdens de Vietnam-oorlog kinderen vast die op de vlucht waren voor een napalmbombardement. De foto won een Pulitzer Prize en maakte mensen over de hele wereld bewust van de gruwelen van de oorlog. De kleren van Phan Thi Kim Phúc, het naakte meisje in het midden, waren in brand komen te staan. Ze liep ernstige brandwonden op, maar overleefde het bombardement wel.

Foto: Nick Ut

1972: Leden van de Palestijnse terreurbeweging Zwarte September brachten tijdens de Olympische Spelen van München elf sporters en officials van het Israëlische team om het leven na ze eerst een dag gegijzeld te hebben. Na het bloedbad voerde Israël luchtaanvallen op Syrië en Libanon uit en stuurde het moordbrigades op pad om PLO-leden te doden.

Foto: Kurt Strumpf/AP


1989: Na bijna 28 jaar markeerde de val van de Berlijnse Muur het einde van de Koude Oorlog. Het duurde nog bijna een jaar voordat de muur helemaal was afgebroken en de democratie in Oost-Duitsland kon worden hersteld.

Foto: GERARD MALIE/AFP/Getty Images


1989: Fotograaf Jeff Widener legde een eenzame demonstrant vast op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking die tanks probeerde tegen te houden. Het was het hoogtepunt van een reeks studentenprotesten tegen de Chinese regering die draaide om de vrijheid van meningsuiting. Het is niet bekend wie "de tankman" is. De foto is nog altijd verboden in China.

Foto: Bettmann / Getty Images

1991: Prinses Diana schreef humanitaire geschiedenis door momenten als op deze foto, waar ze een AIDS-patiënt de hand schudde zonder handschoenen te dragen. Destijds waren er veel misverstanden en vooroordelen over de omgang met mensen met HIV en AIDS.

Foto: Tim Graham/Getty Images

2000: De verschijning van Jennifer Lopez bij de Grammy Awards in deze uitdagende jurk van Versace werd de meestgebruikte zoekterm op Google ooit. Ook leidde het tot het creëren van Google Images.

Foto: Scott Gries/ImageDirect


2001: Toenmalig president George W. Bush kreeg, terwijl hij een kleuterklas aan het voorlezen was, te horen dat er een vliegtuig in het World Trade Center was gevlogen. De foto markeert een van de grootste tragedies uit de Amerikaanse geschiedenis en ook het begin van de 'War on Terror' van Bush.

Foto: Doug Mills/AP


2008: Toenmalig senator Barack Obama van Illinois versloeg zijn Republikeinse rivaal John McCain en werd zo de eerste zwarte president van de Verenigde Staten. In zijn campagne beloofde hij verandering in de VS met als slogan "Yes, we can!".

Foto: Joe Raedle/Getty Images

Lees hier meer over fotografie: